Τι συμπτώματα εκδηλώνει ο έρπης στα χείλη και πως αντιμετωπίζονται

Επιχείλιος έρπης: Συμπτώματα και θεραπεία-epixeilios erpis-therapeia-symptwmata

Ο επιχείλιος έρπης, οφείλεται στον υποτροπιάζοντα έρπητα, ο οποίος είναι δευτεροπαθής εκδήλωση του ιού του απλού έρπητα HSV (Herpes Simplex Virus) . Ο ιός βρίσκεται σε λανθάνουσα κατάσταση, μέσα στα επιθηλιακά κύτταρα του βλεννογόνου του στόματος, στους σιελογόνους αδένες και στο γασσέριο γάγγλιο.

 

Ενεργοποιείται από διάφορα αίτια. Εμπύρετα νοσήματα, αλλεργίες, ψυχικά και σωματικά τραύματα, ψύξη, καταμήνιο κύκλο, ακραίες καιρικές συνθήκες, υπεριώδη ακτινοβολία είναι μερικά από αυτά. Σε αυτές τις περιπτώσεις, θεωρείται ότι αυξάνεται η λοιμογόνος δύναμη του ιού και αυτός εμφανίζει παθογόνο δράση, εξαιτίας ελάττωσης της αντίστασης του οργανισμού. Όταν ενεργοποιείται, εισέρχεται στο σάλιο. Καθώς ο βλεννογόνος του στόματος και των χειλιών βρέχεται συνεχώς από σάλιο, είναι δυνατόν να μολυνθεί από τον ιό.

Η μετάδοση του επιχείλιου έρπητα γίνεται με την άμεση επαφή και κυρίως με το φιλί όταν τα συμπτώματά είναι σε έξαρση και έχουν εμφανιστεί οι αλλοιώσεις με τη μορφή φυσαλίδων. Μπορεί, ωστόσο, να μεταδοθεί ακόμα και όταν δεν υπάρχουν συμπτώματα αλλά και με την κοινή χρήση αντικειμένων όπως τα ποτήρια, τα σεντόνια και τις πετσέτες. Η μετάδοσή του μέσω του αέρα θεωρείται απίθανη διότι ο ιός δεν μπορεί να ζήσει για πολύ έξω από το κύτταρο.

Ο επιχείλιος έρπης, προσβάλει συχνότερα την 2η και 3η δεκαετία της ζωής. Σπάνια εκδηλώνεται στα νεογνά και τα βρέφη. Ως προς το φύλο, οι γυναίκες προσβάλλονται συχνότερα από τους άνδρες.

 

Ποια συμπτώματα εκδηλώνονται από τον επιχείλιο έρπη;

Ο ιός προκαλεί χαρακτηριστικές αλλοιώσεις. Στην αρχή προκαλείται ένα μούδιασμα και κάψιμο γύρω από τα χείλη ή στο εσωτερικό του στόματος. Το δέρμα κοκκινίζει, πρήζεται και πονάει. Μάλιστα, όταν η λοίμωξη παρουσιάζεται για πρώτη φορά, συνήθως συνυπάρχει πόνος, χαμηλός πυρετός και διόγκωση των τραχηλικών λεμφαδένων στο λαιμό.

Σταδιακά, μπορεί να εμφανισθούν φυσαλίδες, οι οποίες συρρέουν σε αθροίσματα και βρίσκονται πάνω σε ερυθηματώδη βάση. Το περιεχόμενο των φυσαλίδων στην αρχή είναι διαυγές. Στη συνέχεια όμως γίνεται θολερό, οπότε αυτές σπάνε και αφήνουν εξελκώσεις, που καλύπτονται από κιτρινωπές ή φαιόχρωμες εφελκίδες. Ο ιός κάνει τον κύκλο του για 7-10 ημέρες και εν συνεχεία θεραπεύεται, χωρίς να αφήσει ουλή. Εκτός από τις σπάνιες περιπτώσεις, που ο έρπης εμφανίζεται πολλές φορές στο ίδιο σημείο.

Πως αντιμετωπίζεται ο επιχείλιος έρπης;

Χαρακτηριστικό γνώρισμα της νόσου, είναι ότι δεν αναπτύσσεται ανοσία, γι΄ αυτό και συχνά υποτροπιάζει καθώς δεν υπάρχει οριστική θεραπεία. Τα φάρμακα μπορούν απλώς να μειώσουν τα συμπτώματα και να περιορίσουν την εξάπλωσή της.

Μετά την επιβεβαίωση του ιού μέσω εξέτασης αίματος για την ανίχνευση των αντισωμάτων κατά του ιού, χορηγούνται τοπικά αντισηπτικά και τόνωση του οργανισμού με βιταμίνες C και του συμπλέγματος B. Σε επίμονες καταστάσεις, χορηγούνται αναλγητικά, αντιβιοτικά, καθώς επίσης διάλυμα ή αλοιφή ιωδιωμένης πυριμιδίνης  0,1 % για επαλείψεις τρεις φορές την ημέρα. Όταν οι υποτροπές είναι πολλές, συνίσταται η καθημερινή λήψη αντιϊκής αγωγής, για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η σύνθεση των αντιϊκών φαρμάκων περιλαμβάνει τις δραστικές ουσίες ακυκλοβίρη, φαμσικλοβίρη και βαλασικλοβίρη.

Γενικά, ο έρπης των χειλέων είναι μια ήπια ασθένεια, η οποία συνήθως δεν έχει σοβαρές επιπλοκές. Χρειάζεται όμως προσοχή σε θέματα υγιεινής, για να μην προκληθεί επιμόλυνση σε κάποιο άλλο σημείο του σώματος. Πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας πριν και μετά από κάθε επαφή με την πάσχουσα περιοχή. Εάν δεν τηρούμε σωστή υγιεινή, η μόλυνση μπορεί να εξαπλωθεί στα δάχτυλα, τα γεννητικά όργανα ή τα μάτια.

Η επιμόλυνση των ματιών είναι πολύ σοβαρό σύμβαμα, διότι μπορεί να προκληθεί μόνιμη ελάττωση της όρασης. Θα πρέπει να τονιστεί, ότι δεν πρέπει να ξύνουμε τις δερματικές πληγές του επιχείλιου έρπητα για να μην μολυνθεί η περιοχή του επιχείλιου έρπητα με άλλα μικρόβια. Επίσης, οι γυναίκες δεν πρέπει να χρησιμοποιούν προϊόντα μακιγιάζ στα χείλη ή το πρόσωπό τους. Επίσης συνιστάται η διακοπή καπνίσματος και η αποφυγή έκθεσης στον ήλιο.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για τον έρπητα γεννητικών οργάνων είναι ο Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος

 

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.